căutare personalizată

duminică, 1 septembrie 2013

Dell Inspiron 3521 - la un super pret ,o soluţie accesibilă pentru amatorii de gaming portabil

După multe review-uri ale unor produse de top, unele dintre ele cu preţuri exclusiviste, materialul de faţă face notă discordantă. Dell Inspiron 3521 este un portabil de 15.6” pentru utilizatorul de rând, disponibil pe piaţa românească la un preţ accesibil. Din mai multe motive el ar putea reprezenta una din cele mai bune soluţii pentru cei care au un buget de aproximativ  2.000 lei pentru un laptop. Astfel de modele ajung rar pe bancul de teste deoarece producătorii vor să impresioneze prin portabilele de top, cu carcasă metalică sau din fibră de carbon, subţiri, uşoare şi extrem de performante. Vom încerca să vedem în continuare ce oferă Dell Inspiron 3521 unui utilizator ce doreşte un portabil accesibil şi fără pretenţii.

Construcţie

Fiind un laptop accesibil ca preţ, Inspiron 3521 are carcasa construită în întregime din plastic negru. Din fericire, singura zonă lucioasă este cea dintre taste şi ea poate fi uşor trecută cu vederea. În rest, plasticul mat este solid şi bine îmbinat. Se remarcă textura de pe capacul ecranului şi restpad, ce reuşeşte să ofere un aspect foarte plăcut unui plastic banal. Marginile din jurul restpad-ului nu sunt foarte bine finisate şi ajung să deranjeze încheietura. Balamalele ecranului sunt solide şi destul de ferme.
La baza ecranului lui Dell 3521 se observă o zonă evidenţiată. Iniţial am crezut că aceea este bateria portabilului, însă ea face parte din carcasa. Bateria se mulează pe acea zonă în interiorul carcasei. Aşa cum se laudă şi producătorul, laptopul este mai subţire decât generaţia anterioară. Nu ajunge să concureze cu ultrabook-urile, însă cei 25 mm grosime îi dau un aspect suplu. Butonul de pornire nu are integrat LED-ul cu care eram obişnuit. Pentru a reduce costurile cât mai mult, LED-urile de stare sunt amplasate pe latura din faţă, în stânga, sunt toate albe şi au câte un simbol gravat lângă ele.
< Laptopul Dell Inspiron 3521 stă destul de bine la capitolul conectivitate. Două porturi USB 2.0 şi două USB 3.0 sunt suficiente şi nici nu ne aşteptam mai puţin la această dimensiune a portabilului. Dell face însă o mutare aşteptată şi renunţă la ieşirea video VGA. Poate că amplasarea mufei de reţea nu este optimă, însă ea nu cred că va fi foarte folosită. Ieşirea audio oferă suport pentru căşti cu microfon. Fanta de aerisire se află la locul potrivit, adimisia aerului fiind făcută prin faţa de jos a lui Dell 3521. Pe latura din faţă, la mijloc, se află cititorul de carduri.

Tastatura

Tastatura chiclet a laptopului nu iese în evidenţă. Butoanele sunt mari şi bine spaţiate. Doar tastele direcţionale sunt puţin cam mici, dar acesta este un compromis acceptabil. Din păcate, cursa butoanelor este puţin cam scurtă şi feedback-ul are de suferit. Se poate scrie bine şi relativ repede, însă nu este o tastatură pe care să scrii mult. Pentru că este un laptop accesibil, Dell nu a inclus un restpad cu butoane integrate. Cei mai mulţi utilizatori vor aprecia cele două butoane mari şi cu apăsare fermă. Rezoluţia touchpad-ului este bună, iar software-ul aferent permite un scroll cu două degete destul de precis.

Ecranul

Când cumperi un laptop de 15.6” cu 2.000 lei nu poţi să ai pretenţii în ceea ce priveşte ecranul. Vei primi rezoluţia standard de 1366x768 pixeli şi un filtru lucios. Nu se pune problema să ai parte de un panou IPS la acest nivel de preţ. Acestea fiind spuse, ecranul lui Dell 3521 are unghiuri de vizibilitate decente, dar nu se remarcă la capitolul timp de răspuns. Luminozitatea şi contrastul sunt în parametri acceptabili.

Specificaţii


Descriere
Performante impresionante

Indepliniti-va sarcinile mai rapid si mai eficient cu procesoarele Intel® Core™ din a treia generatie si placa grafica separata.

Procesoare Intel® Core™ din a treia generatie: Inspiron 15 echilibreaza procesarea rapida cu eficienta energetica.
Placa grafica performanta AMD Radeon™ de 1 GB: cu placa grafica performanta AMD Radeon™ HD 7670M de 1 GB  va puteti bucura de imagini mai detaliate si de o experienta de joc pe PC mai buna.
Divertisment integrat

Nu plecati nicaieri fara divertismentul dvs. digital. Laptopul Inspiron 15 este echipat cu o unitate DVD-RW si un hard disk cu capacitate mare, unde va puteti stoca muzica, filmele si fotografiile.

Unitatea DVD-RW va ofera o experienta cinematografica de vizionare a filmelor preferate.
•Hard diskul de 500 GB are capacitatea de a stoca mii de melodii si fotografii sau de ore de materiale video.
  Subtire si elegant

Pornind de la o grosime de circa 3.13 cm , laptopul Inspiron 15 este subtire, elegant si portabil. Designul cu capac texturat si cu suport pentru maini este pe cat de elegant, pe atat de portabil.

•Grosime de circa 3.13 cm cu baterie cu 6 elemente – va este usor sa-l luati cu dvs. oriunde ati merge.
•Aspect modern – faceti-va remarcat prin finisajul negru mat, capacul texturat si suportul pentru maini.
•Tastatura numerica de 10 taste – va este usor sa calculati.
Extensibil si compatibil

Inspiron 15 are patru porturi USB, un cititor de carduri de memorie si un port HDMI 1.4.

Cititorul de carduri de memorie este o modalitate rapida si convenabila de a vizualiza si a partaja fotografiile, melodiile si materialele video digitale stocate pe un card de memorie.
Portul HDMI 1.4 va permite sa conectati laptopul la un televizor compatibil.
Cele doua porturi USB 3.0 ofera viteze de pana la zece ori mai mari fata de USB 2.0.
Doua porturi USB 2.0
 

Jocuri

Portabilul de faţă poate rula jocuri actuale, însă cu limitările de rigoare. Nu avem o placă video extrem de performantă, în ciuda faptului că Radeon HD 7670M se încadrează în segmentul mainstream. În plus, procesorul modest îşi va face simţită prezenţa în unele jocuri şi va afecta puţin performanţele. Jocurile de mai jos au fost rulate la rezoluţia nativă a ecranului, cu setările menţionate. Numărul de cadre specificat este cel mediu. După cum se poate vedea, Crysis 3 a reuşit să îngenuncheze sistemul şi nu a rulat cu un număr decent de cadre pe secundă.
Dell Inspiron 3521 - sistemul de răcire face faţă în jocuri
CoD Modern Warfare 3 - Normal, No AA -  28 fps
Crysis 2 - Advanced, V-Sync off - 25 fps
Crysis 3 - Low, Texture high - 11 fps
DiRT 3 - High, MSAA 2x - 38 fps

Autonomie

Pentru testul de autonomie multimedia am folosit un film la rezoluţie full HD, profilul de sistem Power Saver şi un player video cu suport pentru decodare hardware. Luminozitatea ecranului a fost redusă la 70%, placa de reţea wireless a fost dezactivată, iar redarea sunetului a fost făcută cu ajutorul unei perechi de căşti. Autonomia oferită de Inspiron 3521 în aceste condiţii a fost de trei ore şi 25 minute. Pentru testul office am folosit acelaşi profil de sistem, dar am redus luminozitatea ecranului la 50%. Timp de trei ore şi 10 minute am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless, am editat documente office şi am ascultat muzică în fundal.
Dell Inspiron 3521 - o textură banală, însă plăcută la atingere

Alte aspecte

Răcirea lui Dell Inspiron 3521 este destul de eficientă. Procesorul nu creează probleme, însă placa video se încălzeşte destul de mult. Sistemul de răcire o ţine în limite acceptabile de temperatură. În mediul office, ventilatorul este foarte silenţios. Doar în sarcină el devine uşor zgomotos, însă îndeajuns de mult. Cu toate acestea, recomand utilizatorilor să folosească un cooler pentru laptop atunci când rulează jocuri pe modelul de faţă. Dacă ne luăm de după dimensiunile grilelor difuzoarelor, acestea par promiţătoare. Calitatea sunetului nu este foarte rea, dar frecveţele joase nu se aud aproape deloc. Volumul maxim este la rândul său redus. Când este folosit intens, laptopul se încălzeşte puţin în zona restpad-ului. Mai precis, jumătatea din dreapta devine puţin mai caldă, sub ea aflându-se HDD-ul.
Dell Inspiron 3521 - acumulatorul şi difuzoarele

Preţ şi disponibilitate

Dell Inspiron 3521 are un preţ de aproximativ 2.000 lei, dar este livrat fără sistemul de operare Windows 7. Pe piaţa din România există mai multe versiuni, cu alte procesoare de la Intel şi plăci video mai puţin performante.
Dell Inspiron 3521 - un laptop accesibil pentru amatorii de jocuri

Concluzie

Din punct de vedere al rulării jocurilor, Dell Inspiron 3521 are un raport preţ/performanţă foarte bun. Cu o platformă Intel modestă, dar suficientă pentru sarcinile uzuale, el poate să înlocuiască un desktop învechit. Nu putem spune că aceasta este cea mai bună soluţie de pe piaţă la preţul de 2.000 lei, însă cu siguranţă este una din cele mai atrăgătoare pentru amatorii de gaming cu buget redus.

Sursa : http://www.go4it.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu